top
 

space
home
space
wat is een gebitsprothese
spacespace
Nieuwe prothese
spacespacespace
werkzaamheden
space

Prothese op Implantaten
space
vergoedingen
space
Tarieven
spacespace
ONT
space
contact

space
links

spacer

space
 button Een nieuwe gebitsprothese?

 
       button Advies & praktische tips


Overweeg een nieuwe gebitsprothese wanneer uw huidige gebitsprothese:

 • ouder is dan 5 jaar;
 • zwarte randjes vertoont;
 • scheuren vertoont;
 • breekt.

Wennen aan het nieuwe kunstgebit.
Door veranderde vormgeving van het gebit en van de tanden en kiezen die elkaar anders en vaak eerder raken, kan het nieuwe kunstgebit in het begin wel ongemakken geven. Veel gehoorde klachten zijn; moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, spieren van het gezicht en wangen zijn gevoelig en gevoeligheid van de kaakgewrichten.
Heeft u veel problemen met uw nieuwe gebit? Bel dan naar uw Tandprotheticus. Hij is er niet alleen om uw nieuwe kunstgebit te maken maar ook om nazorg te verlenen. Juist in deze moeilijke beginperiode moet u niet schromen om de telefoon te pakken en een afspraak te maken bij uw Tandprotheticus om de problemen op te lossen. Hoe sneller u van uw problemen wordt afgeholpen des te sneller bent u gewend aan het nieuwe kunstgebit en kunt u er lekker mee functioneren.


new

Pijn
Het nieuwe kunstgebit kan in het begin best pijnlijk zijn. Het zit strakker rond uw kaken en kan op sommige plaatsen vaak te strak zitten. Bij het plaatsen van het gebit is dit vaak niet het geval dan gaat u zonder problemen de deur uit. Doordat u mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort van spierpijn aan de kauwspieren voelt. Dit kan erg vervelend zijn. Toch is het belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken aan dit nieuwe kunstgebit.
Als u vanwege alle voorgaande problemen telkens het oude gebit gaat dragen, zult u nooit wennen aan het nieuwe kunstgebit. Hou het nieuwe kunstgebit altijd in, bel voor problemen uw Tandprotheticus en slijp of vijl nooit zelf aan het kunstgebit dit kan ten koste gaan van de pasvorm, en de garantie op het kunstgebit is dan vervallen.

new

Eten
Een van de belangrijkste dingen die u met uw kunstgebit doet, is eten. Ook dat doet u in het begin waarschijnlijk wat onwennig en voorzichtig. Voordat uw nieuwe kunstgebit geplaatst wordt hoeft u geen vla en soep te gaan halen omdat u denkt dat het eten wel moeilijk zal gaan. We gaan ervan uit dat u meteen alles moet proberen. U ervaart echter zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt neem dan gerust de eerste dagen wat zachter voedsel maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet goed gaat dan kunt u altijd contact opnemen met uw Tandprotheticus zodat hij u hierbij kan begeleiden. Voor opbouw van voedsel tijdens de indraagperiode kunt u gebruik maken van het afgebeelde plaatje.

Smaak
In het begin kan het voorkomen dat de smaak iets afneemt. Dit zal vaak na korte tijd weer veranderen

Speeksel
Veel mensen hebben in het begin last van te veel, het speeksel loopt me uit de mond, of te weinig, mijn lippen plakken op elkaar, speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem dat ook na enige tijd zal verdwijnen..

Spraak
De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de S de T en de D kunnen in het begin problemen geven.Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. Zonodig kunt u hardop gaan lezen om ervoor te zorgen dat alles gaat klinken zoals u dat gewend was.

Reinigen van het kunstgebit
Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat moet u zo houden. Net als bij u eigen tanden en keizen komen er voedselresten en bacteriën op uw kunstgebit, dit moet u reinigen. Het kunstgebit kan verkleuren door nicotine, thee, koffie en wijnaanslag. Spoel uw mond en reinig uw kunstgebit na iedere maaltijd met water. U kunt uw kunstgebit het beste reinigen met een zachte borstel met groene zeep of een vloeibaar prothese reinigingsmateriaal zoals van Corega. Ook kunt u uw kunstgebit s’nachts in prothesebakje leggen met water en een bruistablet van Corega. Gebruik nooit heet water en chemische of agressieve reinigingsmaterialen zoals vloeibaar schuurmiddel, bleek, of tandpasta. Deze materialen kunnen uw kunstgebit beschadigen en het aanzien nadelig beïnvloeden. Bij de drogist of apotheek zijn diverse schoonmaakmiddelen, borstels en prothesebakjes te verkrijgen.

mew

Tandsteen
Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten, ter hoogte van de keizen, bij het bovengebit. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht lang en een bekertje met pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga ook niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigd u de prothese.

Reinigen van de mond
Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Besteed daarbij extra aandacht aan het verhemelte. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste een mondmassage middel of lauw water gebruiken. Indien u het kunstgebit en het slijmvlies niet of onvoldoende reinigt, kunnen irritaties van het slijmvlies ontstaan. Een u weet; voorkomen is beter dan genezen.

Draaggewoonten
Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, waar u wel mee slaapt, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen dan adviseren wij het onder gebit uit te doen en het boven gebit in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw Tandprotheticus controleren.

Controle
Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar naar uw Tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo snel en ongemerkt. Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw Tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken (meestal na vijf tot 7 jaar) want ook uw kunstgebit slijt. De Tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met een slecht passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Ook hier geldt weer voorkomen is beter dan genezen.Advies & praktische tips
        button Een nieuwe gebitsprothese?


Advies  

Tot de taak van de Tandprotheticus behoort ook het geven van voorlichting en advies.

Herkent u één of meerdere onderstaande problemen?

 • Pijnklachten;
 • Een loszittende prothese;
 • Uw gezicht is veranderd;
 • Uw prothese breekt regelmatig;
 • Etc.
Maak dan een afspraak voor advies bij:
Tandprothetische Praktijk Plein 1953 b.v.


Tenslotte gaat alles prettiger met een optimaal functionerend kunstgebit.

Praktische tips

 1. Doe het kunstgebit, in ieder geval de onderprothese, 's nachts uit. Het inhouden van de prothese kan leiden tot verminderde doorbloeding van het slijmvlies, waardoor het bot van de onderkaak gaat slinken. Het gevolg is dat het kunstgebit niet goed meer past en gaat irriteren.
 1. Laat uw kunstgebit minstens om de twee jaar controleren door uw tandarts of Tandprotheticus. Zij kunnen ervoor zorgen dat de pasvorm en het draagcomfort van uw kunstgebit zo lang mogelijk optimaal blijven.
 1. Met de jaren verandert het lichaam. Vervang uw prothese daarom na vijf tot maximaal acht jaar.
 1. Masseer uw kaken onder de prothese regelmatig met een zachte borstel en tandpasta.
 1. Ga voor reparaties of beschadigingen aan uw gebitsprothese altijd naar de Tandprotheticus. Ook als u klachten heeft die veroorzaakt worden door de gebitsprothese (zoals ontstekingen of pijn) is het verstandig om deze professional te raadplegen.
 1. Borstel uw prothese dagelijks schoon boven een wasbak die gevuld is met water. Zo voorkomt u beschadigingen als uw prothese uit uw handen glipt. De gebitsprothese reinigen met groene zeep. De gebitsprothese nooit met tandpasta of Steradent reinigen.

spacer